Zirkon kaplama ile porselen kaplama arasındaki farkı daha net anlatmak adına ikisini de ayrı ayrı ele almakta fayda var. Hastalarımıza her iki kaplamayı da detaylı şekilde anlatıp kararı onlara bırakmayı tercih ediyoruz.
Porselen diş kaplama
Metal destekli kaplama işlemi yapılarak dayanıklılık sağlanır. Dental seramik denen madde ile yapılan porselen kaplama için metal köprü kullanılır. Bu metal genellikle altın ya da platinden meydana gelir. Dayanıklılığı arttırmak için kullanılan bu metaller maliyet açısından külfet oluşturur. Bunlara krom kobalt alaşımı yapılarak çelik dayanıklılığı elde edilir.
Ancak metaller diş ve diş eti ile tam olarak uyumlu sayılmaz. Işık geçirgenliği yoktur. Bu da doğal diş renginden uzaklaşmasına neden olur. Ayrıca metallerin dişe sabitlenmesi için rengi karartılır ve koyu bir madde diş altına yerleştirilir. Zaman içerisinde diş etinin çevresinde görülen mor renk, bundan kaynaklanır. Renk değişiminin yanı sıra diş eti çekilmesine de neden olur.
Porselen kaplamalar diş etine tam olarak oturmaz. Diş ile kaplama arasında aralık olabilir. Bu da gıda artıklarının birikmesine, doğal dişlerin çürümesine, ağızda koku oluşumuna neden olabilir.
Porselen diş kaplama, estetik görüntü kaygısı taşıyan hastalar için de dezavantajdır. Işık geçirgenliği olmadığı için doğal diş rengini yansıtamaz. Bu da mat ve donuk bir renkte olmasına neden olur. Özellikle de ön dişlerde yapay olduğu oldukça belli olur.
Porselen diş kaplama yapılırken doğal dişlere müdahale edilir. İnceltme, kesme, törpüleme yapılır. Üzerine yerleştirilecek olan porselenin kaba durmaması için inceltme işlemi fazla yapılır.
Zirkonyum diş kaplama
Metal desteksiz diş kaplama alanında kullanılır. Zirkonya maddesi oksijen ile birleştiğinde oldukça sert bir hal alır ve diş hekimliği alanında kullanılır.
Zirkonyum, ışık geçirgenliği olan bir maddedir. Böylece diş renginde doğallık yakalanır. Kaplamalarda en çok dikkat edilen noktalardan bir tanesi yapay görünümden kaçınmaktır. Zirkonyum ile hastalarımıza bu doğallığı sağlayabiliyoruz.
Renk uyumunun yanı sıra diş eti ile uyumu da oldukça önemlidir. Metal destekli porselen kaplamalar diş eti ile uyumlu değildir. Zirkon içeriği hem diş etine hem de diş yüzeyine zarar vermez. Kolayca uyum sağlar. Sıcak, soğuk geçirgenliği, hassasiyeti doğal dişten farksızdır.
Porselen diş kaplamaya nazaran maliyeti fazla gibi görünse de doğal dişlerinizin uzun süreli korunması düşünüldüğünde hiç de fazla olmayacaktır.
Zirkonyum diş kaplama yapılırken doğal dişlere olabildiğince az müdahale edilir. Daha az inceltme, daha az törpüleme ile kaplama işlemi gerçekleştirilir. Zirkonyum ince ve şeffaf bir yapıdır. Ancak bu görüntüsünün ardında oldukça sağlam bir yapıya da sahiptir.
Porselen kaplama ile zirkonyum kaplama arasındaki belli başlı farklar bu şekildedir. Hastalarımıza bu konuda detaylı bilgiler veriyor ve kararı yine onlara bırakıyoruz.