Gülüşünüzü korumak ve diş sağlığınızı desteklemek için profesyonel diş dolgusu hizmetlerimizi keşfedin.
Dolgu işlemi, çürümüş, kırılmış ya da çatlak olan dişlere uygulanan bir yöntemdir. Çürümüş dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amacıyla çeşitli işlemler ve maddelerle diş restore edilir. Diş dolgusu geçmişten beri çok kullanılan bir uygulamadır. Beklemeden, zaman kaybetmeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
- Dişte meydana gelen çürüklerde,
- Kırık dişlerde,
- Çatlak diş onarımında,
- En fazla dolgu yapımı bu sorunlar karşısında uygulanır.
Dolgu Yapımında Acı Hissedilir Mi?
Dolgu yapımı basit ve işlem gerektiren olarak ikiye ayrılabilir. Dolgu yapımında genellikle lokal anestezi yapılır. Kanal tedavisi uygulaması gereken dişlerde uyuşturma işlemi birkaç noktaya birden yapılır. İşlem sırasında acı hissedilmez.
Dolgu Yapım Aşaması
- Dolgu uygulanacak bölge ilk olarak röntgen çekilerek tespit edilir.
- Ardından teknolojik aletler ile içi boşaltılır.
- Çevresi ve dişin içi temizlenir.
- Uygulanacak olan madde seçilerek hekim tarafından hazırlanır.
- Sonra temizlenen diş içerisine doldurulur.
- Kısa sürede donması için makine kullanılır.
- Yapım işleminin ardından hasta ağzını açıp kapar, hareket ettirir.
- Rahatsız edici bir yer varsa hekim inceltme, kesme, alçaltma işlemi yaparak son şeklini verir.
Genel olarak yapılan dolgu yöntemi bu şekildedir. Ancak özel malzemelerle yapılan dolgularda, bekleme süresi, birden fazla prova gerekebilir.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Gereksinimler doğrultusunda artık birden fazla dolgu işlemi seçeneği vardır. Sağlamlık, kullanılan bölge tığ belirleyicidir. Dolgulardan bazıları:
Altın Dolgular
En dayanıklı ve uğraştırıcı dolgu çeşitlerinden biridir. Özellikle de arka dişler için çok uygundur. Dişe ve diş etine kesinlikle zarar vermez. Dişe yapıştırılarak uygulanır.
Amalgam (Gümüş) Dolgular
Halk arasında gümüş dolgu da denir. Altın dolguya göre daha uygundur. Rengi doğal diş ile uyumlu değildir. Bu nedenle ön ve görünen dişlere uygulanmaz. Dayanıklılığı oldukça iyidir.ni İçerisindeki malzemenin neredeyse yarısı civadır. Diğer etken maddeler ise, kalay, gümüş, bakırdır. Civa saf halde bulunduğunda zararlıdır. Ancak gümüş, kalay gibi farklı metaller ile birleşriğinde hiçbir zararı kalmaz. Halk arasında zararlı olduğu bilgisi kesinlikle doğru değildir.
Kompozit Dolgu
Bu dolgu çeşiti oldukça yaygın kullanılır. İlk muayenede hemen yapılabilir. Özellikle de kırık, çatlaklar için ideal bir işlemdir. Çürüklerde ise diş içi boşaltılır ve temizlenir. Ardından kompozit reçine karımı içerisine doldurulur. Ardından donması beklenir. Büyük boşlukların doldurulmasında kullanımı pek önerilmez. Kırılgan yapısı fazla dayanıklı değildir.
Çatlaklarda ise doğrudan yüzeye uygulanır. Maliyetinin düşük olması kompozit dolguya rağbeti arttırmaktadır.
İnley-Onley Porselen Dolgusu
Laboratuvar ortamında hazırlanarak yapılır. Birden fazla işlem gerektiren dişlerde uygulanabilir. Leke tutmaz ve renk değişimi görülmez. Maliyeti altın dolguya yakın olduğu için her bütçeye uygun değildir.
Dolgu Diş Kullanımı Nasıl Olmalı?
Dolgu yaptıran hastalar, birçok yönden daha dikkatli olmak zorundadır.
Soğuk ve sıcak gıdalar dolgulara zarar verir.
Sert ve kabuklu yiyecekler, dolguların kırılmasına neden olacağından uzak durulmalıdır.
Sigara, nargile gibi nikotin içeren tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
Günlük diş fırçalanmalı, ağız içinde bakteri oluşumu önlenmelidir.
Kola, alkol, gazoz gibi asit barındıran içecekler, dolgunun dağılmasına sebebiyet verir.
Tırnak yeme rahatsızlığı, gece diş sıkma gibi sorunları olanlar tedavi olmalıdır. Aksi halde dolgular uzun süre dişte yer edinmez.
Dolgu Diş Fiyatı
Dolguda kullanılan malzemeler çeşitlilik göstermektedir. Kişiye özel dolgu diş fiyatı almak için aşağıdaki formu doldurunuz.