fbpx Skip to main content

Diş Taşı Temizliği

Beyaz ve sağlıklı dişlere bir adım daha yakınsınız! Diş taşı temizliği ile gülüşünüzü yeniden canlandırın.

444 39 77

Diş taşı temizliğinden önce diş taşı hakkında kısa bir açıklama yapacak olursak; Ağız içerisinde yer alan bakteriler zamanla diş etinin üzerinde yer eder. Sıvı ve yapışkan şekilde olan bu tabaka zamanla artar ve diş yüzeyinde pürüzlü, mat ve kötü bir şerit haline gelir. Ağız içi tükürük de bu bakteriyi sertleştirip kalıcı hale getirir. Bu duruma diş taşı diğer adıyla, tartar denir.

Diş Taşı Nasıl Önlenir?

Ciddi sorunlara neden olabilecek diş yüzeyindeki tabaka, temizlenmediği takdirde dişin üzerinde sert bir taş görünümü oluşturur. İçerisinde bulunan bakteriler de diş eti rahatsızlıklarını tetikler.

Bu durumun yaşanmaması için yapılabilecek ilk şey, günlük diş fırçalama işlemidir. Sabah ve akşam fırçalanan dişlerde tartar oluşumu engellenir. Bakteriler yayılma alanı bulamaz.

Yiyecek ve içeceklere dikkat etmek de son derece önemlidir. Aşırı şekerli, karbonhidratlı, asitli yiyecek ve içecekler diş taşı oluşumuna zemin hazırlar. Bu gıdalar dişin yüzeyinde tutunarak bakteri üretirler ve dişte çürük, tartar, diş eti hastalıkları oluşturur. Bu zararlı gıdaları yediyseniz bile hemen ardından dişlerinizi temizlemeniz önerilir.

Bunun yanı sıra bazı insanlarda tükürük salgısı gereğinden fazladır. Bu durum da bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Ağız içini ara ara çalkalamak ve ağız bakım suyu kullanmak gerekir.

Diş Taşının Zararları

  1. Dişlerde Sallanma: Dişi destekleyen kemik tahribata uğrar. Deateksiz kalan dişler zamanla yerinden oynar ve sallanmaya başlar. Bu sorunun tedavi edilmesi de çoğu zaman mümkün olmaz.
  2. Ağız Kokusu: Diş taşı ağız bakımını yeterince yapmayanlarda daha fazla görülür. Üstüne bir de tartar oluşumu eklenince, ağız kokusu iki katına çıkar.
  3. Diş Eti Çekilmesi: Dişte oluşan diş taşı enfeksiyonlara neden olur. Diş etinde bulunan organizmalar kendini korumaya almak için geriye çekilir. Bunun sonucunda da diş eti çekilmesi meydana gelerek diş aralıkları açılır.
  4. Kanama: Kanama sadece diş fırçalama sırasında gerçekleşmez. İleri derecede diş eti sorunlarında gece bile kanama görülebilir.

Diş Taşı Tedavisi

Diş taşı, dişte oluştuğu takdirde fırçalama, ağız temizliği gibi temizleme yöntemleri ile diş üzerinde atımı imkansızdır. Diş taşını, diş ve diş etinden ayırmak için hekime başvurmak gerekir.

Diş taşını temizlemek için uyuşturma ya da anestezi uygulanmaz.

Nadir de olsa bazı istisnalar yok değil.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Basit diş taşı temizliğinden en zorlu diş taşı temizliğine kadar bir çok işlem çeşidi vardır. Diş taşı kavitron denilen aletler yardımı ile temizlenir.

Ciddi bir tartar oluşumu yok ise anestezi uygulanmaz. Bu tür basit işlemlere detertraj adı verilir.

Zorlu diş taşı temizliği oluşumuna cerrahi müdahale yapılır. Diş etinin kaldırılıp köklerine kadar temizlenme işlemine ise küretaj adı verilir. Küretaj daha zorlu diş mantarını temizlerken detertraj daha yüzeysel bir işlemdir.

Diş Taşı Temizliği Dişe Zarar Verir Mi?

Tartar temizleme işleminde dişin dokusuna, yapısına kesinlikle zarar gelmez. Zararlı tabakanın dişten temizlenmesi işlemi olduğundan zararın aksine faydalıdır.

İşlem sonrası diş etleri kendine gelir ve sağlıklı bir görünüme döner. İlk birkaç gün temizlikten kaynaklı soğuk ve sıcaktan çabuk etkilenir.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Cerrahi operasyon gerektiren tartar oluşumları, detertraj denilen uygulama gerektirmesi, iltihaplı bölge için uygulanan yöntem ve ilaçlar, cerrah uzmanlığı gibi daha sayamadığımız işlemler fiyatın yükselmesine neden olur.

Randevu Al