Diş hassasiyeti, sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler, tatlı veya ekşi gıdalar gibi uyaranlara karşı dişlerde ağrı veya rahatsızlık hissinin ortaya çıkması durumudur.
Hassas diş, bir hastalık değildir. Anlık sızlama ve rahatsızlık şeklinde oluşan bir durumdur. Kişinin dişlerine önem vermesi, sağlıklı beslenmesi, bazı besinlerden uzak durması bu hassasiyet oluşumunu engelleyebilir.
Diş etinin iç kısmında bulunan “dentin” olarak adlandırılan yapısının aşınması ile hassasiyet ortaya çıkar. Dentin, açığa çıktığından dolayı soğuk, asitli, sıcak gıdalara karşı ani tepki verir. Bu da diş hassasiyetini meydana getirir.
Hassas Diş Belirtileri
Ara sıra dişlerde oluşan sızlama hassas dişe sahip olduğunuzu göstermez. Sıcak, ekşi, soğuk gıdalar tüketildiğinde dişte ani sızı oluşumu, hayatınızı zorluyorsa hassas dişlere sahipsiniz denilebilir.
Soğuk havada aldığınız nefes dahi dişlerin rahatsız etmesine neden olabilir.
Turşu gibi asit içerikli gıdalar da çok tüketildiğinde ‘dentin’ zarar görebilir.
Diş Hassasiyeti Nedenleri
Diş eti (gingivit) hastalığı, diş köklerinde iltihaplanmaya yol açar. Bu durumda dişin iç kısmında bulunan dentin açığa çıkar ve kişiye zor anlar yaşatabilir.
Diş gıcırdatma da yine dişte hassasiyete neden olabilir. Gece uyku arasında dişlerinizi sıkmak yahut gıcırdatmak diş altında yer alan dentinin aşınmasına ve savunmasız kalmasına neden olur.
Bazı hastalıklar sonucu diş etleri çekilir. Bu durumda dentin korunmasız kalır ve açığa çıkmış olur.
Dişleri yanlış fırçalamak da diş minesine zarar veren bir durumdur. Aşınan diş etleri çekilir yada aşınmaya uğrar. Dentin bu durumda açığa çıkacaktır. Bu da diş hassasiyetine neden olur.
Ayrıca bulimia ( kendi kendini farklı sebeplerle kusturma) hastalığı olanlar için de diş hassasiyeti kaçınılmazdır. Kusma sırasında mideden gelen asidik atıklar ağıza bulaşır. Diş etlerine bulaşan bu zararlı asitler de dişte hassasiyete neden olabilir.
Diş Hassasiyetinde Dentinin Önemi Var Mı?
Dentin yapısı dişin iç tarafında bulunur. Oldukça küçük yapılardır. Diş hassasiyeti dentin aşınması ile meydana gelir.
Diş Hassasiyeti Nasıl Meydana Gelir?
Dentin, diş yüzeyinden başlayarak diş etinin iç orta kısmına kadar gider. Pulpa denilen dişin orta kısmında yer alan sinir hücresine uzanur. Dentin, gözle görülemeyecek kadar küçük yapılardır. Diş yapısında çok sayıda bulunur. Büyüteç yahut mikroskopla görülebilen bu yapıların içerisi sıvı ile doludur. Bu sıvılar sıcak, soğuk, ekşi gibi gıdalara karşı hassastır. O nedenle etkileşim olduğu an harekete geçer. Hareketi esnasında diş sinirlerine değer ve ağrı, sızıya neden olur. Böylece diş hassasiyeti oluşur.
Diş Hassasiyeti Tedavisi
Dişlerde meydana gelen hassasiyeti yaşayanların;
Diş fırçaları sert olmamalıdır. Diş minesine zarar vermeyecek yumuşak başlı fırçalar kullanımı önemlidir.
Diş macunu seçiminde de yine dikkat edilmesi gerekir. Flor içerikli diş macunları ve hassas dişler için üretilen diş macunu kullanılmalıdır.
Asitli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Asitli içecek tüketimi sonrasında ağız su ile çalkalanmalıdır.
İleri seviyede hassasiyet meydana geldiğinde hekim tarafından diş etlerine müdahale edilir.
Günlük flor içerikli diş macunlarını günde iki kez fırçalamak, diş hassasiyeti olan bölgelerde doldurma işlevi görür.