Kaygısız bir diş tedavisi deneyimi için sedasyon seçeneğimizi keşfedin! Rahat ve huzurlu bir şekilde tedavinizi alın. Endişelerinizi bir kenara bırakın, hemen randevu alarak konforlu bir tedavi süreci yaşayın!
Halk arasında bilinen bir yanlışı düzelterek, sedasyon nedir sorusunu da yanıtlayalım. Sedasyon narkoz anestezi uygulaması değildir.
Diş koltuğuna oturmakta sıkıntı yaşayan fobi haline gelmiş hastalar, çocuklar, hiperaktivite sorunu olanlar ve diş hekimine gitmeye cesaret edemeyenler için oldukça çözüm odaklı bir uygulamadır. Sedasyon, bayıltma işlemi olmadığından zihin her şeyi algılamaya devam eder.
Sedasyon Kimlere Uygulanır?
Sedasyon;
- Küçük çocuklarda, diş muayenesinden korktukları için uygulanabilir.
- Hiperaktivite sorunu yaşayan, uzun süre bir yerde oturamayan hastalar için uygulanır.
- Diş fobisi olan, diş yaptırmaktan aşırı korkan hastalara uygulanır.
Çok uzun süren diş tedavilerinde sedasyon, hastayı rahatlatır. Sadece diş değil, tomografi, MR gibi çekimlerde kapalı alanlarda kalınması gerekir. Kapalı alan fobisi olan kişiler bu işlemler sırasında atak geçirebilir. Sedasyon, bu noktada kullanıldığında hastayı epey rahatlatıyor.
Ayrıca endoskopi gibi uygulamalar için de sedasyon yapılabiliyor. Zihinsel ve bedensel rahatsızlığı olan çocuklarda, sedasyon uygulanması diş hekimi açısından oldukça rahatlatıcı bir ortama olanak sağlıyor. Hastanın en ufak hareketi, hekime müdahale etmesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sedasyon bu tür riskleri ortadan kaldırıyor. Sedasyon için mutlaka bir rahatsızlık olması şartı yoktur. Bazen sadece hasta isteği ile sedasyon da uygulanabilir.
Sedasyon Nasıl Uygulanır?
Uzman tarafından uygulanan sedasyon uygulama öncesi bazı tetkiklerden geçirilir. Ardından ağıza takılan bir maske yardımı ile yahut damar açılarak uygulanır. Bu işlemler sırasında uzman kişinin devamlı kontrol etmesi gereken değerler vardır. Bunlardan bazıları, kalp ritmi, tansiyon, nabız gibi değerleri stabil şekilde olması önemlidir. Hastaya sedasyon uygulandıktan sonra hekim diş yapımına geçer. Hasta, sakin, rahat ve doktorun verdiği komutları rahatlıkla algılayacağından sorun yaşamaz. Hekim gerekli yerde ağzın daha çok açılması, sağa-sola dönülmesi, başı eğip kaldırma gibi, hastaya komutlar verebilir. Sedasyon uygulanan hasta bu isyenilenleri rahatlıkla yerine getirir. Böylece hasta-hekim arasında uyum sağlanmış olur. Hekim işini daha rahat bir şekilde yaparken hasta da stresli bir süreç geçirmemiş oluyor.
Sedasyon Avantajları
Her şeyden önce istisnai durumda olan hastalar için oldukça etkili bir yöntemdir.
- Zihinsel ve bedensel sağlık sorunu yaşayan hasta ve çocuklarda,
- Diş hekimi fobisi olanlara,
- Hiperaktif olan kişilerde,
- Uzun süre kapalı alanda kalamayan hastalarda( MR çekimi gibi)
- Sadece hasta isteği ile de sedasyon uygulanabilir.
- Endoskopi, gibi işlemlerde hastanın aşırı reaksyon göstermesi durumunda,
- Uzun süren diş işlemlerinde, zamandan kaynaklı bir güne alınması durumunda,
- Diş kalıbında ölçüm alınamayan, aşırı bulantı yaşayan hastalarda,
- Diş yaptırma korkusu olan hastanın, hekime müdahale edebilecek seviyede heyecanlanabileceği düşünüldüğünde,
Hastalar kadar hekim rahatlığı da önemlidir. Bu nedenle sedasyon uygulaması birçok yönden avantaj sağlayan uygulamadır.
Sedasyon Ne Kadar Süre Etkilidir?
Hekimin yapacağı işleme göre dozu ayarlanarak verilir. Ancak beklenmedik durumlarda işin uzama ihtimali var ise sedasyon etkisini kaybetmeden, uzmanlarca yeniden sedasyon verilir. Böylece süre uzatılmış olur.
Sedasyon Bayıltır Mı?
Sedasyon, narkoz gibi kişiyi bayıltmaz. Hastayı rahatlatan bir etkiye sahiptir. Hasta bilinci kapanmaz, derin uykuya dalmaz, olan bitenden haberdar olur.
Uyuşturma Yerine Sedasyon Yeterli Olur Mu?
Sedasyon, diş bölgesini uyuşturmaz. Bunun için genel veya lokal anestezi uygulanır. Sedasyon sadece dinlendirici etkiye sahiptir. Uyuşturma, hissizleştirme etkisi yoktur. Hasta denileni yapabilir, konuşulanı anlar.