fbpx Skip to main content

Dijital Gülüş Tasarımı

Hayalinizdeki gülüşe dijital tasarım dokunuşuyla kavuşun! Dijital gülüş tasarımı ile mükemmel sonuçlar elde edin. Şimdi randevu alın, kişiye özel gülüşünüzle her anı özgüvenle yaşayın!

444 39 77

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, diğer bilinen ismi ile estetik gülüş son zamanlarda oldukça dikkat çeken diş uygulamaları arasında yer alır. Amaç, yüz hatları ile uyumlu olmayan ağız yapısına çeşitli uygulamalar yapılarak estetiklik kazandırmaktır. Sadece güzel bir görüntü olması elbette yeterli değil. Aynı zamanda fonksiyonel olarak da rahat bir kullanım sağlanır.

Gülüş tasarımı; kişilerde meydana gelen gülme fobisini, psikolojik sorun olmaktan çıkarma konusunda da oldukça etkilidir. Birçok insanın gülerken eliyle ağzını kapattığı, fotoğraf çekilirken gülmek istemediği gibi belirgin davranışları göze çarpar. Genel olarak bunun nedeni ağız çevresinin estetik görünmedi düşüncesidir.

Gülüş Tasarımı Kimlere Yapılır?

Bu soruya şu şekilde cevap verebiliriz.

  • Dişler arasında çapraşıklık olanlar,
  • Dişte ( özellikle ön dişlerde)meydana gelen çürükler, kırıklarda,
  • Çene yapısı bozukluğu olanlar,
  • Diş yapısı ağız ile uyumlu olmayanlar,
  • Diş aralıkları biçimsiz ve fazla olanlar,
  • Görüntüsü yüzünden gülme fobisi sorunu yaşayanlar,
  • Daha estetik ve dikkat çekici gülüşe sahip olmak isteyenler,
  • Pembe estetik, beyaz estetik gereksinimi olanlar,
  • Diş yapısı nedeni ile özgüven eksikliği yaşayanlar,
  • Diş ile dudak mesafesi bozukluğu nedeni ile kapanış sorunu yaşayanlar,
  • Daha genç veya daha olgun görünüme sahip olmak isteyenler.

Gülüş estetiği yaptıran hastaların çoğu bu ve benzeri sorunlar nedeni ile uygulamayı tercih etmektedir.

Gülüş Tasarımı Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Cinsiyet: Gülüş tasarımında önemli noktalardan bir tanesidir. Erkek yüz hatları genellikle daha keskin ve uzundur. Kadınların ise daha yuvarlak ve ovaldir.

Yaş: Bazı çene yapılarına müdahale etmek için ergenlik dönemini geçmiş olması gerekir. Bazı durumlarda ise erken müdahale ile daha büyük sorunların önüne geçilmiş olunur. olup olmadığına dikkat edilir.

Ten Rengi: Teninize uygun olmayan diş rengi seçiminiz beklediğiniz sonuca ulaşmasını engelleyebilir. Doğallık ve uyum gülüş tasarımı oldukça önemlidir.

Yüz Şekli: Yüzün yuvarlaklığı, sivriliği, dudak kalınlığı, ağız ve çene yapısı diş seçiminde belirleyici faktörler arasındadır.

Gülüş Tasarımı Çeşitleri

Gülüş tasarımı, estetik kaygı taşıyan aynı zamanda hastanın fonksiyonel rahatlığını da sağlamak zorunda olan bir uygulamadır. Bu nedenle hastaların ne istediği, beklentileri oldukça önemlidir. Bu tasarımda belli başlı özellikler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

Sportif Gülümseme (Sporty Smile): Gülüş tasarımı uygulamasında belki de en çok tercih edilen diyebiliriz. Bu uygulamada ön dişler, yan kesici dişlerden bir tık daha uzun oluyor. Böylece yüze daha çekici bir görsellik verilmiş oluyor.

Çekici Estetik Gülüş (Sexy Smile): Birinciliği elinde tutan uygulama diyebiliriz. Ön iki dişin diğer dişlere oranla daha uzun olması ile yapılan bir uygulamadır. Bu görüntü özellikle kadınlar için daha havalı, daha kadınsı görüntü oluşturuyor.

Entelektüel Gülüş ( Sophisticated Smile): Bu uygulama, ön ve yan dişler hepsi aynı hizada, aynı boyutlarda yapılarak oluşturuluyor. Daha olgun, daha bilgeç bir görüntü elde ediliyor.

Gülüş Tasarımı İçerisinde Yer Alan Tedaviler

Bonding: Dişte meydana gelen kırık, çürük, hafif ayrıklar, aşınmalar için kullanılan basit bir yöntemdir. Hasarlı olan dişin üzerinden ince bir tabaka alınarak bolding denilen madde uygulanır. Hekim büyük bir titizlikle dişe şekil vererek estetik bir görüntü yakalar. Diş aralarındaki küçük boşluklara da rahatlıkla uygulanabilir.

Lamine Porselen: Doğal dişe zarar vermeden dişin üzerine uygulanan oldukça ince bir tabakadır. Çarpık dişlerde, kırık, dolgu sonrası siyahlaşan dişlerde, çene kemiği nedeni ile bozuk diş dizimlerinde uygulanır.

Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği): Gülüş tasarımı sadece dişler üzerinde yapılan bir çalışma değildir. Ağız bir bütün olarak altın orana uygun olmalıdır. Bazı diş etleri zaman içerisinde çekilebiliyor. Bu gibi durumlarda diş etine uygulanan yöntem ile dişler doğal görünümüne dönüyor.

Ayrıca gummy denilen diş etinin fazla görünmesi durumunda da pembe estetik yöntemi uygulanıyor. Lazer yardımı ile diş etleri, olması gereken seviyeye itiliyor. Pembe estetik de;

  • Rejeneratif: Çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanan diş hasarlarında uygulanır.
  • Gingivektomi: Diş eti büyümesinde kullanılır. Ayrıca fazlalık oluşturan diş etleri de kesilir.
  • Gingivoplasti: Fazla rahatsız edici görüntüde olan diş etlerinin görüntü seviyesini düzenlemek amacıyla uygulanır.
  • Kron boyu uzatma: Genellikle çürüklerin alt seviyeye kadar inmesi sonucu diş kronu kısalır. Bu da diş yapısının simetrisini bozar. Diş etinin çevresi düzeltilerek sişin uzun görünmesi sağlanır.

Ortodontik Tedaviler:
Çene darlığı yada genişliği nedeni ile dişlerin ağız içerisinde olması gerektiğinden farklı şekillerde yer edinir. Çene yapısı dar ise dişler dişler çapraşık olarak dizilir. Gereğinden geniş ise aralıklar oluşarak dizimi yerleşir. Bu bozukluklarda dişin ve çene kemiğinin normale dönmesi amaçlanır. Bu konuda en etkili sonucu ortodontik tedavi olan dişe tel takımı olarak bilinen işlem uygulanır. Gülüş tasarımında bu tedaviye ihtiyaç olmadığında başvurulmaz. Nedeni ise uzun vadeli süreç gerektiriyor olmasıdır .

Diş Beyazlatma (beyaz estetik):
Diş yapısı rengi bozukluğu yaşayan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Dişe hiçbir zararı olmayan bu uygulamada diş yüzeyinde bulunan lekeler basit yöntemlerle giderilir.

İmplant:
Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen diş kayıplarında uygulanan bir yöntemdir. Titanyum maddesinden elde edilen küçük vida şeklindeki metalin çene kemiğine yerleştirilerek kaynaşması sağlanır. Ardından diş yapısına benzetilen bir madde diş etinin üzerine sabitlenir. Son olarak da porselen diş yapılır ve estetik görüntü elde edilir.

Dudak Konturlarının Şekillendirilmesi:
Dişler kadar dudaklar da gülüşün estetik olmasında önem taşır. İnce ve içe dönük dudak yapısı, dişleriniz mükemmel olsa bile estetik görünümü engelleyecektir. Aynı şekilde üst dudak kavisi belirgin değilse ya da simetrik bir ayrım oluşturmuyorsa istenilen sonuç alınamaz. Dudakların çevresine yapılan kontür işlemi belirgin ve dolgun bir dudak ortaya koyar.

Zirkonyum Kaplama:
Bilinen kaplamalar metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılırlar. Genellikle metal renkte olan kaplama uygulamaları estetik görüntü oluşturmaz. Bu nedenle zirkonyum kullanımı devreye girer. Dişin renginde olan bu madde çeşitli karışımlarla dişe uygulanır hale getirilir. Böylece dişte kaplama olduğu fark edilmez.

Porselen Kaplama:
Dişte meydana gelen kırık, tahribat, çürük gibi sorunlarda kullanılan bir yöntemdir. Porselen maddeden yapıldığı için oldukça sağlam ve doğal görünümü vardır. Kişiye özel olduğu için diş ölçüsünün boyutunda tasarlanır ve diş üzerine yerleştirilir. Porselen kaplamada en önemli şey diş rengine uyumu ve çevresindeki dişlerden büyük olmamasıdır.

Kanal Tedavisi:
Bu uygulama kurtarılması mümkün olmayan diş sorunlarında uygulanır. Diş kökünün iltihaplanması, çürümesi durumunda kökte bulunan diş sinirleri alınır. Açılan kanallar etken madde ile doldurulur. Ardından üzeri kaplanır.

Gülüş Tasarımı Hangi Sorunları Çözer?

  • Dişte oluşan deformasyonu
  • Kırık ve çürükleri
  • Dudak çevresindeki çöküntüleri
  • Yüz şekli ile ağız yapısı uyumsuzluğu
  • Diş eti çekilmesinde oluşan hasarları
  • Boyutlarından dolayı dişlerin şekilsizliği( uzun ve çok kısa şeklinde)
  • Diş dizimindeki çapraşıklığı
  • Psikolojik gülme fobisini
  • Diş eti fazlalığı(lazer ile alınması)
  • Diş lekeleri ve kararmaları
  • Görüntüsü nedeni ile özgüven sorunu yaşayan hastaları
  • Diş aralıklarının fazlalığı
  • Çene kemiği bozukluğu

Gülüş Tasarımı Tedavi Süreci

İlk muayenede hekim ile birlikte uzun bir görüşme yapılır. Farkında olduğunuz yada olmadığınız tüm çehre sorunlarınız tespit edilir. Hangi işlemlerin uygulanacağı, hastanın istekleri, yapılması istenilen ya da istenmeyen operasyonları kararlaştırılır.

Bu süreçte ortodontik tedavi uygulanması gerekiyorsa süre 6 ile 8 aya kadar uzayabilir.

Bunun yanı sıra hekim yoğunluğu ve malzemelerin temini de zamanın uzamasını yahut kısalmasını etkiler.

Hastaya sadece diş ve diş eti sorunları ile ilgili tedavi uygulanacak ise bu süre 2 ila 3 hafta arasında yapılabilir.

Bu süreçten sonra asıl uygulama kısmına geçilir. Bu da iki şekilde yapılır.

  • İlk olarak hastanın diş ve çevresinin olduğu bir fotoğraf çekilir. Fotoğraf dijital ortama aktarılır ve incelemeye alınır. Software programı bu iş için kullanılır. Farklı yapılardaki diş profilleri fotoğrafa yerleştirilerek yüz ile uyumu değerlendirilir. En uygun profil seçilir ve yorumlanarak eskiz şeklinde tutulur.
  • İkinci aşama ise hastadan alınan diş modeli ile yapılır. Bu model geçici malzemelerden yapılarak ( wax-up yöntemi) hazırlanır. Hastaya işlem yapılmadan önce doğal dişler üzerine takılarak değerlendirme yapılır. Bu geçici dişler hasta üzerinde net sonuç verdiğinden düzeltme, ekleme, çeşitli değişiklikler yapılarak son şekli verilir. Böylece işlem başlamadan sonucu görme şansınız olur.

Dişlerin Yerleştirilmesi İşlemi

Dikey Simetri: Alın bölgesinin tepesinden burun ucuna ve ön kesici dişin ortasından çene bitim yerine kadar uzanan hayali dikey çizgidir. Yüzün her iki tarafının da aynı ölçülerde olması simetri açısından önemlidir.

Yatay Paralellik: Göz bebeğinin tam ortasından geçen hayali çizgi ile diş hizasındaki çizginin eşit şekilde paralel olması şarttır. Zira ağızda eğri bir görüntü meydana gelir.

Dişlerin Oranları: Ön dişlerden arkaya doğru belirli bir ölçü dahilinde kısalma olmak zorundadır. Bu aralık 0,168′ dir. Bu sayı altın oran olarak kabul edilir. Birçok kriter bu orana göre yapılır.

Embraşurlar: Dişte komşu diş olarak bilinen yan diişlerin üçgen boşluk oluşturmasıdır. Bunu uygulamadaki amaç daha genç bir görüntü elde etmektir. Dişteki embraşurlar zamanla aşınır ve çökmüş bir görüntü yaratır.

Gülüş Tasarımı Tedavisinin Avantajları

Estetik kaygı kadar sağlıklı ağız yapısını da içine alan bir uygulamadır.

  • Diş kapanışı sorunu ortadan kaldırır.
  • Renk bozuklukları, lekeler giderilir.
  • Özel tabaka ile kaplandığından doğal dişler korunmaya alınır.
  • Kayıp dişlerin oluşturduğu boşluk yerler kaplama ile doldurulur.
  • Kırık dişlerin onarımı sağlanır.
  • Diş eti bozuklukları giderilir.
  • Ayrık diş aralıkları kapatılır.
  • Estetik bir görüntü oluşumu sağlar.
  • Sağlıklı diş ve ağız bakımı sunar.
  • Gülme fobisini ortadan kaldırır ve özgüvenli gülüş sağlar.
  • Doğal görünümlü dişlere sahip olunur.
  • Daha genç ve çekici görünmeyi sağlar.

Gülüş Tasarımı Dezavantajları

  • Sağlık ve estetik bir arada planlanmaktadır. Bu da herkes için uygun olmayabilir. Uygulama için net bir fiyat peşinen söylenemez. İlk muayenede işlemler hakkında bilgi alınır ve hekiminiz yapılacak işlemleri belirler. Ardından gülüş tasarımı maliyetiniz ortaya çıkar.
  • İşlemler ve kullanılan malzemeler pahalı olduğu için her bütçeye uymayabilir. Bu da bazı hastalar için olumsuz hale gelir

Ancak unutulmamalı ki gülüş tasarımı içerisine birçok işlemi alır. Vücudunuz için çekap yaptırmak ne denli önemli ise ağız ve diş sağlığınız için de gülüş tasarımı o anlama gelmektedir.

Gülüş Tasarımı Fiyatları

Gülüş tasarımında fiyatlar oldukça değişkendir. Hekimin tecrübesinden kullanılan malzemeye, hasta gereksinimlerinde cerrahi müdahale ihtiyacına kadar geniş bir yelpaze karşınıza çıkar. Gülüş tasarımı kişiye özel uygulama olduğundan herkes farklı bir ücret öder.

Randevu Al