fbpx Skip to main content

Kaplama (Kuron)

Dişte meydana gelen kırılma, çürüme, renk bozukluğu, görüntü rahatsızlığı ve diş aralıklarının fazla olması gibi nedenlerden dolayı dişi koruma altına alan uygulamaya kaplama denir.

444 39 77

Kaplamanın birçok çeşidi mevcuttur. Hastanın gereksinimine göre en uygun olan seçilir ve uygulanır. Kaplama türlerinden bazıları şunlardır:

Metal Destekli Porselen Kaplama

Kaplamanın iç tarafı metaldir. Dış kısmı ise porselen ile kaplıdır. Eskiden dökme denen metodla şekillendirme yapılırken şimdi teknolojiden yardım alınarak freeze yöntemi ile daha iyi sonuçlar alınıyor. Freeze yönteminde her şey olması gerektiği gibi düzgün şekilde ölçülendiriliyor.

En geç 4 seansta kullanıma hazır hale gelir. Bu süreçte diş ölçüsü alınır, metal yapı şekillenir, porselen yüzey yapılır ve son prova ile işlem bitirilir.

Tam Seramik Diş Kaplama

Bu kaplama yöntemi estetik kaygı taşıyan hastalarda oldukça etkilidir. Özellikle ön dişlerde uygulanır. Lamine yapımına uygun olmayan ön dişler için alternatiftir. Diğer kaplamalarda olduğu gibi dişin iç kısmına herhangi bir madde uygulanmaz. Işık geçirgenliği nedeni ile diş çevresinde renk bozukluğu yapmaz. Ayrıca doğal dişlerde yapılan törpüleme ve kesme işlemi, tam seramik diş kaplama yönteminde en az seviyede uygulanır. Bu yönden büyük avantaj sağlar.

Tek diş uygulamalarında, kırıklarda, ön dişlerde uygulama alanı sağlar.

Zirkonyum Destekli Kaplamalar

Diş etine en uyumlu olan kaplama yöntemidir

Zirkonyum maddesi ışık geçirgenliği sayesinde dişe nefes aldırır ve matlığı önler. Zirkonyum kaplama yapılırken alt destek kısmına zirkonyum üst tabakaya da porselen kaplanarak elde edilir. Zirkonyum, metal içermez. Beyaz renkte olduğu için doğallığı yakalaması daha yüksektir.

Hekimin hassas davranması ile hasarlı dişe yapıştırılarak oturtulur. Kesinlikle doğal dişten ayırt edilemez.

İmplant uygulamalarında dahi zirkonyum alt yapılı kaplama uygulanabilir.

Porselen Laminate Veneer Kaplama

Yarım diş, yaprak kaplama gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu kaplama yöntemi özellikle de estetik kaygı amacıyla yaptıran pek çok hasta vardır.

Porselen lamina uygulanırken dişte kesme ve inceltme işlemi uygulanmaz. Diş yüzeyi ve kenarları çok az miktarda törpülenir. Ardından diş ölçüsü alınır ve dijital araç gereçler bu uygulamada sıkça kullanılır. Alınan ölçü hastanın isteği ve yüz yapısı göz önünde bulundurularak şekillendirilir. Son olarak incecik yapıdaki lamina hassas bir şekilde dişe yapıştırılır ve hekim sanatını icra eder. Kırılgan yapısı aldatıcı olabilir. Ancak dişe yapıştırıldıktan sonra maksimum seviyede sağlamlığını hissettirir.

Kaplamalar Dişe Zarar Verir Mi?

Dişe uygulanan kaplama yöntemi, bir bakıma dişi korumaya almaktır. Bunu yaparken de dişte inceltme, küçültme, törpüleme gibi işlemler yapılır. Bunlar doğal diş için iyi olmasa da dişin tamamını ya da kalanını kurtarmak için yapılmaktadır. Kullanılan malzeme de dişin korunmasında önemlidir.

Kaplamalar Neden Çeşitlere Ayrılır?

Gereksinim ve istekler doğrultusunda tek tip kaplama yeterli olmamaktadır. Estetik ihtiyacı ve zorunlu olarak yaptırılan kaplamaların aynı olması mümkün değildir. Kullanılan malzemenin adıyla anılan kaplamalar, malzemenin özelliklerine göre de ayrılır.

Kaplama Fiyatları Ne Kadar?

Kaplama fiyatlar kişiden kişiye değişmektedir. Kişiye özel fiyat almak için aşağıdaki formu doldurarak iletebilirsiniz.

Randevu Al