fbpx Skip to main content

Diş Köprüsü

Köprü diş, dişlerde meydana gelen kırılmalar, diş çürükleri, diş kaybı sonrasında uygulanan basit ve uzun işlem gerektirmez ve etkili çözümler sunar.

444 39 77

Köprü Diş Çeşitleri

Köprü dişler gereksinimlerine göre çeşitli işlem ve malzemelerden yapılır.

Geleneksel Köprü

Yapımı oldukça basit bir uygulamadır. Sorunlu dişin yanlarında bulunan dişlere tutturularak destek sağlanır. Sorunlu diş yapılırken yanların sabitlenmesi için bir miktar tutucu dişlere törpüleme yapılır. Amaç boşlukların dolması ve hasarlı dişin sabitlenmesi dir. Bu köprünün en büyük avantajı, görünümün belli olmamasıdır. Estetik açıdan oldukça başarılıdır.

Serbest Sonlu (Asma) Köprü

Balkon köprü olarak da bilinir. Hasarlı diş bölgesinin yalnızca bir tarafında, doğal diş olması durumunda uygulanan diş köprüsüdür. Hastanın protez kullanmak istemediği durumlarda bu yönteme başvurulur.

Yapay dişin yanında bulunan doğal diş kesilip törpülenerek asma köprüye yer açılır. Ardından yapay diş yapıştırma yöntemi ile sabitlenir.

Maryland (Kanatlı) Köprü

Diğer ismi adeziv olan uygulama komşu dişlere yapıştırılarak yapılır. Eksik diş yerine yapılan yapay diş, komşu dişlerin görünmeyen arka taraflarına tutturulur. Komşu doğal dişlerin arka yüzeyi pürüzlü hale getirilerek yapışkan madde eklenir. Yapay dişin iki tarafı da bu yapışkan maddelere geçirilerek sabitlenmiş olur.

Amaç sağlıklı olan doğal dişlerin kesilmesini önleyerek köprü işlemi yapmaktır.

Yapıştırıcılık ve sabitleme açısından çok iyi olmadığı için çiğneme görevindeki arka dişlere uygulanması önerilmez. Uygulansa bile kullanım süresi oldukça kısa olur.

Diş Köprüsü Yapılırken Kullanılan Malzemeler

Köprü yapımında diş durumuna göre malzeme seçimi yapılır. Bunlardan bazıları:

  • Solid Zirkonyum
  • Zirkonyum destekli porselen
  • Full metal
  • Metal destekli

Porselen Köprü

Ham maddesi güçlü ve dayanıklı olduğu için arka tarafta bulunan hasarlı dişlerde uygulanır. Güçlü metal iskelet altta tabaka oluşturulur. Üst kısım da porselen kaplama yapılır. Metal ile porselen yoğun ısı işlemi ile birbirine yapıştırılır. Böylece güç gerektiren çiğneme işlemine dayanıklı bir yapı ortaya çıkar.

Bu yöntem tek bir diş için değil yan yana birden fazla kayıp dişler için oldukça uygundur.

Zirkonyum Destekli Porselen

Zirkonyum maddesi diş hekimleri tarafından en sağlam maddeler arasında görülür. Çok saydam ve ince bir görünümü olmasına karşın diş ile birleştiğinde dayanıklılığı oldukça fazladır.

Yarı saydam ve solid olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Yarı saydam zirkonyum köprü, yapılabilmesi için bir yada iki diş eksikliği olması gerekir. Uzun diş kayıplarında pek önerilmez. Görünen ön dişlerde estetik sonuç oldukça iyidir.

Solid zirkonyum köprü, uzun diş kayıplı köprülerde ve dişini sıkarak yapay malzemeye zararı olan davranıştaki hastalara uygulanır. Diş yapısına uygun renklendirme yapılarak sağlamlığın yanında estetiklik de sağlar.

Geçici Köprü Diş

İçeriklerindeki madde sağlam ve dayanıklı değildir. Hekimin kolaylıkla hazırlayabileceği gibi laboratuvar ortamında uygulanacağı gibi hekim tarafından da kolaylıkla hazırlanabilir. Arka dişlere ve uzun köprü gereksinimlerinde pek tercih edilmez. Kullanılsa bile dikkat edilmesi gerekir. Kırılgan yapıdadır.

Köprü Diş Nasıl Uygulanır?

İlk aşaması, diş miktarına ve hasara göre değiştiğinden yapılacak işlemler belirlenir. Muayene sonrası dişte inceltme ve kesmeler uygulanır. Uygulama esnasında diş uyuşturulur.

Ardından ölçü alımı yapılır. Hekimin hazırladığı ölçü macunu ile dişin kalıbı çıkmış olur.

Ölçü aşamasından sonra geçici köprü diş takılır. Bunun takılma nedeni ise inceltilen dişlerin hassas hale gelmesidir. Takılmadığı zaman dikte sızlama ve ağrılar oluşur.

Kalıbı alınan dikler hazırlanmak üzere laboratuvara gönderilir. Yoğunluğa göre 3 ile 10 gün arasında bekleme süresi olabilir. Dişler hazırlandığı zaman prova için muayeneye gidilir.

Prova da eksikler, fazlalıklar, diş rahatlığı, ağız ile uyumu gibi özelliklere bakılır. Sorun var ise hekim düzeltir ve yapıştırma işlemine geçilir.

Köprü Diş Fiyatları

Basit köprü yapımında maliyet oldukça düşüktür. Her bütçeye uygun şekilde seçenek bulunur. Ancak zirkonyum gibi malzemesi pahalı ürünleri seçerseniz maliyet yükselecektir. Buna ek olarak diş sayınız, hangi yöntemi istediğiniz de fiyatı değiştirir. Kişiye özel fiyat almak için aşağıdaki formu doldurunuz.

Randevu Al